Comunicare alternativă – PECS

PECS

Ce este PECS?

Sistemul de comunicare prin schimb de imagini (PECS) este o modalitate prin care persoanele care nu au dezvoltat limbaj sau au un limbaj deficitar pot comunica fără a se baza pe vorbire. Prin urmare, se folosesc pictograme cu imagini, simboluri, cuvinte sau fotografii pentru a cere lucruri, a face comentarii sau a răspunde la întrebări.

Pentru cine este sistemul de comunicare pentru schimb de pictograme?

Sistemul de Comunicare prin schimb de Pictograme poate fi folosit de orice persoană care nu are limbajul expresiv dezvoltat sau are un limbaj expresiv deficitar. Aceasta include persoanele cu întârziere în dezvoltare, leziuni cerebrale traumatice, precum și persoanele cu autism.

Pentru a determina dacă o persoană este un potențial candidat pentru utilizarea PECS urmăriți schema:

https://www.pecsusa.com/Brochures/FlowChart-IsthispersonacandidateforPECS-Letter.pdf

Pentru ce este sistemul de comunicare pentru schimb de pictograme?

 

Sistemul de comunicare prin schimb de imagini (PECS) oferă persoanelor fără limbaj vorbit sau cu abilități limitate de limbaj o modalitate alternativă de comunicare. PECS poate crește, de asemenea, abilitățile de comunicare ale oamenilor. De exemplu, pictogramele pot fi folosite pentru a cere lucruri, a face comentarii, a răspunde la întrebări și la a transmite orice informație importantă pentru utilizatorul PECS.

De unde vine sistemul de comunicare pentru schimb de pictograme?

 

Sistemul de comunicare pentru schimb de imagini (PECS) a fost dezvoltat în Statele Unite în 1985, ca parte a Programului de Autism Delaware. Se bazează pe principiile analizei comportamentale aplicate (ABA).

Ce implică sistemul de comunicare prin schimb de pictograme?

 

Pentru început, antrenorul PECS (care ar putea fi profesor sau părinte) se concentrează pe alimentele, jucăriile sau alte articole de zi cu zi preferate ale copilului. Trainerul îl învață pe copil să schimbe imagini cu aceste articole cu obiectele reale.

Mai târziu, copilul poate folosi pictograme pentru a cere lucruri, pentru a pune și a răspunde la întrebări sau pentru a face sarcini mai avansate, cum ar fi să facă propoziții lungi, comentarii.

Sistemul de comunicare prin schimb de pictograme ajută copiii cu autism?

Cercetările au arătat efecte pozitive ale Sistemului de comunicare pentru schimbul de imagini (PECS), în special pentru etapele incipiente ale PECS, care îi învață pe copii cum să ceară lucruri. Deoarece lipsa limbajului expresiv este des întâlnită la persoanle cu autim comunicarea alternativă este o necesitate pentru a putea să își transmită nevoile ceea ce duce, implicit, și la scăderea comportamentelor disruptive cauzate de incapacitatea de comunicare.

Cercetările arată, de asemenea, că sistemele de Comunicare Augumentativă și alternativă nu împiedică copiii să folosească vorbirea, ci facilitează dezvoltarea vorbirii.

Cine practică sistemul de comunicare cu schimb de imagini?

Logopezii, terapeuții ocupaționali, psihologii, kinetoterapeuții, asistenții sociali, părinții și profesorii care au fost instruiți în utilizarea Sistemului de Comunicare prin Schimb de Pictograme (PECS).